05-05-2021 14:35:50

Ardahan dan Karadenize Tarım Köprüsü

Hanak, Şavşat, Borçka ve Fındıklı Belediyeleri, “Tarım Köprüsü” projesi için ilk adımı attı. 4 belediye meci usulü ile Ardahan Hanak´ta 13 bin yıllık ata tohumu olan Kavılca buğdayın ekimini yaptı
Ardahan dan Karadenize Tarım Köprüsü

Hanak, Şavşat, Borçka ve Fındıklı Belediyeleri, “Tarım Köprüsü” projesi için ilk adımı attı. 4 belediye meci usulü ile Ardahan Hanak´ta 13 bin yıllık ata tohumu olan Kavılca buğdayın ekimini yaptı.

Hanak Belediye toplantı salonunda düzenlenen toplantıda Hanak Belediye Başkanı Ayhan Büyükkaya katılımcılara Kavılca buğdayı başta olmak üzere yöreye ait ürünlerin tanıtımını yaptı.

Toplantıda konuşan Hanak Belediye Başkanı Ayhan Büyükkaya, ” Fındıklı Belediyesi ile Kültür kardeş olduk. Fındıklı Belediye Başkanımız Ercüment Çervatoğlu AFAD´da, depremde yardımlaşmada ve dayanışmada Karadeniz´den Ardahan´a bir köprü oluşturdu. Bu köprü üzerinden yardımlaşmayı ve dayanışmayı Meci anlamında kurarak Şavşat, Artvin, Borçka, Fındıklı ve Hanak´tan seferber ettik.” dedi.

Ata tohumu olan kavlıca buğdayı ile ilgili bilgiler veren Hanak Belediye Başkanı Ayhan Büyükkaya, “Ektiğimizi biçersek eğer iyilik etmiş oluruz diyerek kavlıca buğdayına başladık. 13 bin yıllık ata dede tohumu kavılca buğdayı, genetiği bozulmamış yüksek rakımlarda yetişen 1800-2000 metre yükseklikteki soğuğa dayanıklı buğday türüdür ve diğer adıyla kılçıklı buğday türüdür. Yok olma seviyesine gelen kavlıca buğdayı Kars, Ardahan bölgesinde tekrardan hayat buldu. Kars Kafkas üniversitesi, Kars Boğatepe Derneği ile yapmış olduğumuz çalışma ile 300 kg ile başlayarak şuan da 50 tona ulaştık. İlçemizde 20 köyde 20 vatandaşımıza dağıtım yaptık. Bunların dışında birçok ilimize de göndererek üretim sağlansın diye. Günümüzde GDO´lu gibi yapay ürünlerin çoğaldığı günümüzde kavlıca buğdayı gibi doğal bir ürünün yaygınlaşması özellikle unlu mamullerde etkin bir şekilde kullanılması çok önemlidir. Son yıllarda organik ürünlere olan yönelim kavlıca ununun ve bulgurun satış talebini arttırmıştır.  Kavlıca buğdayını ununu geliştirirken bir taraftan da köy fırınları yapmaya başladık. Şuanda 4 mahallemizde köy fırını var. İmece usulü ile bu fırınlarda kadınlarımız elde etmiş olduğumuz kavlıca buğdayı unundan ekmek yaparak ev ekonomisine katkı sunuyorlar” diye konuştu.

Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Çervatoğlu ise, “Kavlıca buğdayını bu yıl böyle başladık ama gelecek yıl Hanak, Şavşat, Borçka ve Fındıklı tarım köprüsünün daha derin adımlar atacağımıza inanıyorum. Türkiye´de belediyeler arasında 3 ili kapsayacak düzeyde belki de ilk girişim olacak. Bu sadece biz belediye başkanlarının girişimi değil. Biz orada figüran ve üretilen ürünlerin halka ulaştırılması için bir kamusal aracı olabiliriz. Asıl olan emeği üretendir, alın teri kurumadan emeğinin karşılığını halka dönmesidir. Toprak ana bize bunu sağlıyorsa bizde buna önem veriyorsak alın terini kurutmadan mutlaka halkımızda bu işi götüreceğimize inanıyorum” dedi.

Artvin Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, “Pandeminin yoğun geçtiği bir dönemde dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayama geldik. Hanak ve Fındıklı Belediye başkanlarımızın buna başlamasıyla beraber bizde eklenerek bu dayanışmayı nasıl büyütebiliriz diye yola koyulduk. Amacımız tüketime dayalı toplumdan üretime dayalı topluma nasıl geçebiliriz. Bizler sadece figüranız ancak yol açmak zorundayız, örnek olmak zorundayız, dayanışmayı büyütmek zorundayız. Bunun için çaba sarf ediyoruz. Bunu da bizlerin çok daha iyi yapacağımıza inanıyorum. Dayanışmayı ve imeceyi büyütüyoruz. Tarım ve üretim olmazsa olmazlarımız arasında. İnsanlarımızın sağlıklı, temiz ve ucuz gıdaya erişimi açısından bu proje bizler için çok önemli. Bu anlamda da bu projeye ön ayak olan Fındıklı Belediye Başkanımız Ercüment Çervatoğlu´na, bizlere ev sahipliği yapan Hanak Belediye Başkanı Ayhan Büyükkaya ve Hanak halkına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar ise, “4 ilçe arasında yapılan bu toplantıyı önemsiyorum. Diğer ilçelerde de yapılması elzemdir. Bütün katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise, “Öyle bir ülkeyiz ki her tarafın yağmalandığı, insanlığın insanlığını yitirdiği, paranın her şeyden önemli olduğu bir toplumda ülkede, doğamızın, çevremizin, sularımızın para karşılığı adeta eşkıyalara, çetelere teslim edildiği bir dönemden geçiyoruz. Kent hayatının, televizyon hayatının bizlere her gün televizyonlarda inanılmaz lüks hayatlar, inanılmaz çelişkiler sunduğu bir tarihsel dönemden geçiyoruz.   Böyle bir dönemde büyük kentlerin büyük büyüsüne aldanmayıp, kanmayıp, teslim olmayıp Anadolu´ya kendi yörelerine gelip oralarda halkı için toplumu için doğası için çaba sarf eden Hanak Belediye Başkanımıza ve Fındıklı Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Toplantının ardından mahallerde bulunan köy fırınları gezilerek kavılca buğdayı unundan yapılan ekmek katılımcılara gösterildi. Daha sonra Hanak Belediyesine ait ekim arazisine gidilerek katılımcılar 30 dönüm arazide kavılca buğdayı ekimini gerçekleştirdi.

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI