14-06-2023 19:30:04

Ardahan 'da yaşayan Ferhat Aktaş, 50 binde bir görülen 'Friedreich Ataksisi' hastalığına 3 yıl önce yakalandı

Ardahan merkeze bağlı Kocaköy‘de yaşayan Ferhat Aktaş (21) 50 binde bir görülen ‘Friedreich Ataksisi’ hastalığı nedeniyle yürüyemiyor, tek başına kişisel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Aktaş, henüz çaresi bulunmayan bu hastalıkta kurtulmak için her gün internetten arama yaptığını ABD’de bulunan ilacın temini için yetkililerde yardım istiyor.
Ardahan 'da yaşayan Ferhat Aktaş, 50 binde bir görülen 'Friedreich Ataksisi' hastalığına 3 yıl önce yakalandı

Ardahan 'da yaşayan Ferhat Aktaş, 50 binde bir görülen 'Friedreich Ataksisi' hastalığına 3 yıl önce yakalandı.

Aktaş, Çocukluğundan beri denge sorunu yaşadığını yılar geçtikçe hastalığın yavaş yavaş ağırlaştığını belirterek yaklaşık 3 yıl önce ise yürüme yetisini tamamen kaybettiğini belirtti. Aktaş, "Denge kurmakta güçlük çekiyorum. Birinin yardımı olmadan kişisel ihtiyaçlarımı gidermiyorum, arabaya bilemiyorum. Evde çok sıkılıyorum, masa başı bir iş olsa çalışsam çok güzel olacak, hayatım renklenecek, yeni insanlarla tanışıp günümün iyi geçmesi gerekiyor. Bu halde çok mutsuzum. Hiç arkadaşım yok. Bu günde sağolsun amcaoğlu ATV ile beni çarşıya getirdi, birlikte yemek yiyeceğiz, araçla gezeceğiz, biraz insan yüzü göreceğiz inşallah "

EN BÜYÜK HAYALİ GEZMEK

Bir gün iyileşirse en en büyük hayalinin doyasıya gezmek olduğunu belirten Aktaş, "Her gün internette araştırma yapıyorum bu hastalığın çaresi bulundu mu acaba? Geçenlerde yine internetten araştırırken Amerika Birleşik Devletleri 'de 'Skyclarys omaveloxolone' adında bir ilacın bu hastalığı iyileştirdiğini yazıyordu. Çok umutlandım ve sevindim ancak devletim bu konuda bana yardımcı olmasını istiyorum. Yetkililerden özel ricam bu ilacı bana temin etsinler. Bir de iyileşene kadar elektrikli küçük bir araba hayırsever büyüklerimde ve devletimde rica ediyorum." dedi.

Türkiye'de 2 bin civarında Friedreich Ataksisi hastası olduğu tahmin ediliyor. Hastalık sinir sisteminde ilerleyici hasara neden olarak yürüme bozukluğundan konuşma problemlerine kadar geniş bir semptomla 21 yaşında ki Ferhat Aktaş'ı lise 1'de itibaren eğitim hayatında da koparmış. Aktaş ise liseyi dışarda tamamlamak için başvuracağını söyledi.

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI