13-07-2020 00:38:12

25 yıl geçse de acısı dinmiyor

Srebrenitsa’daki soykırımın 25. yılında kurbanlar çeşitli etkinliklerle anıldı. Kimlik tespiti tamamlanan 9 kurban daha dün defnedildi
25 yıl geçse de acısı dinmiyor

Bosna Hersek’in Srebrenitsa kasabasında Sırp güçleri tarafından 8 bini aşkın Müslüman genç ve yetişkinin katledilmesinin üzerinden 25 yıl geçti. Hala acıları taze olan bu soykırımın kurbanları, 25. yıldönümünde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle farklı etkinliklerle anıldı. Anma törenine, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu çok sayıda siyasetçi ve lider video mesajı gönderdi.

Halen Avrupa’nın bir utancı olarak kabul edilen soykırımın kurbanlarını anmak amacıyla, dün Bosna-Hersek’te çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bu etkinlikler çerçevesinde Srebrenitsa’da katledilen ve kimlik tespiti yeni tamamlanan 9 kurban daha defnedildi.

Öldüğünde 23’ündeydi!

Kovid-19 tedbirleri nedeniyle katılımın daha az olduğu, Potoçari Anıt Mezarlığı’nda kılınan cenaze namazına, Bosna Hersek devlet yetkililerinin yanı sıra ülkedeki diplomatik misyon şefleri ile kurban yakınları da katıldı. Duanın ardından tek tek isimleri okunan 9 soykırım kurbanının cenazeleri, mezarlarına taşınarak toprağa verildi. Bu yıl defnedilen soykırım kurbanlarının en genci, öldürüldüğü sırada 23 yaşında olan Salko İbisevic, en yaşlısı ise 70 yaşında öldürülen Hasan Pezic oldu.

Bununla birlikte ülkenin en önemli sembollerinden biri olan tarihi Mostar Köprüsü’nde, soykırımda hayatını kaybeden Boşnak siviller için “sessiz atlayış” yapıldı. Köprü etrafında bulunan halk, atlayanları alkışlamadı.

Başta başkent Saraybosna olmak üzere birçok şehirde de soykırım kurbanları için sirenler çalındı. Bir dakika boyunca saygı duruşunda bulunan Bosna Hersek halkı, kurbanlar için dua etti.

Tartışması hala sürüyor

Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’nın 11 Temmuz 1995’te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerce ele geçirilmesinin ardından başlayan, kısa zamanda en az 8 bin 372 sivilin öldürüldüğü soykırım, tüm Boşnak ulusunun en derin yarası kabul ediliyor. Srebrenitsa’da görev yapan Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan siviller, bu askerlerce Sırplara teslim edilmişti. Hollandalı BM askerlerinin soykırımdaki rolü hala tartışılırken, Lahey Bölge Mahkemesi 2007’de açılan davada, Hollanda’yı suçlu bulmuştu.

Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı, Srebrenitsa’da yaşananları “soykırım” olarak nitelendirirken, soykırımın baş oyuncuları Radovan Karaciç ve yardımcısı Mladic, müebbet hapse mahkum edildi. Eski Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Milosevic ise cezaevinde ölmüştü.

 

 

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI